Ögütçü: Karadeniz de Boşuna Petrol Aramayın
Londra merkezli Global Resources Corporation BaÅkanı Mehmet ÃÄütçü, “Türkiye, Ãin’in yaptıÄı gibi, Kore’nin yaptıÄı gibi çevre ülkelerde yatırım yapmalı. DoÄu Karadeniz’de 3 milyar dolar harcayıp petrol aramanın anlamı yok. Ãünkü bugün Irak’ta Kürt Bölgesi’nde bir varil petrolü 2,5 dolara çıkartıyorsunuz” dedi.
DÃNYA VE TÃRKÄ°YE’DE ENERJÄ° SEKTÃRÃNÃN GELÄ°ÅÄ°MÄ°
ÃÄütçü, dünya ve Türkiye’de enerji sektörünün geliÅimini deÄerlendirdi.
Dünyada enerji alanındaki oyunun kurallarının da, oyuncuların da deÄiÅtiÄini aktaran ÃÄütçü, Åunları söyledi:
“Talep bölgeleri deÄiÅti, eskiden talebin çoÄunluÄu OECD ülkelerinde olurdu. Bugün artık Ãin ve Hindistan’ın baÅını çektiÄi DoÄu Asya’dan geliyor. Dünya enerji kaynaklarının 3’te 2’sinin bulunduÄu Körfez Bölgesi bile talepte muazzam bir konuma eriÅmiÅ vaziyette.
“ARZ BÃLGELERÄ° DE DEÄÄ°ÅTÄ°”
Arz bölgeleri de deÄiÅti. Eskiden Körfez Bölgesi derdik, Sovyet coÄrafyası derdik, biterdi? Bugün artık petrolde, doÄalgazda Mozambik’ten tutun Angola’ya, Türkmenistan’a kadar deÄiÅik bölgelere yayılmıŠdurumda. Amerika bugün dünyanın hem petrolde hem doÄalgazda üretimdeki lideri olma yolunda. 2017’den itibaren dünya petrolünün en büyük bölümü Amerika’dan çıkacak.”
“AMERÄ°KALI SANAYÄ°CÄ° ENERJÄ°YÄ° ÃOK DAHA UCUZA ELDE EDEBÄ°LÄ°YOR”
Amerika’da kaya gazı (shale gas) çıkarma maliyetinin çok düÅük olduÄuna dikkati çeken ÃÄütçü, “Kaya gazı yaklaÅık 3,5-4 dolara çıkıyor. Biz Türkiye’de buna 12 dolar ödüyoruz. Avrupa 14-15 dolar ödüyor. Japonya 18 dolar ödüyor. Fiyat farklılıkları da oluÅmuÅ vaziyette. Bu da rekabeti etkiliyor. Yani Amerikalı sanayici bugün enerjiyi çok daha ucuza elde edebiliyor. ÃrettiÄi malı dünya piyasalarında daha rahat satabiliyor.” diye konuÅtu.
“TÃRKÄ°YE AVANTAJLARINI Ä°YÄ° KULLANABÄ°LÄ°RSE…”
Türkiye’nin doÄalgazda yüzde 98, petrolde yüzde 93 oranında dıÅa baÄımlı bir ülke olmasına karÅın, konumu gereÄi enerji kaynakları ve enerji alıcıları arasında ticaret yapabileceÄini anlatan ÃÄütçü, Türkiye’nin avantajlarını iyi kullanması halinde enerjiyi iç pazarda daha ucuza tüketebileceÄini söyledi.
“AKILLI BÄ°R STRATEJÄ°YLE MALÄ°YETLER AZALTILABÄ°LÄ°R”
Türkiye’nin çevresinin enerji zengini ülkelerle dolu olduÄunu belirten ÃÄütçü, “Irak, Ä°ran, Rusya, Azerbaycan, DoÄu Akdeniz? Buralarda muazzam kaynaklar var. Türkiye’nin akıllı bir yaklaÅımla hem yatırımcı olarak buralarda hem ticaretin koÅullarını bilen, siyasi olarak elindeki ‘manivela’ gücünü kullanabilen bir ülke olarak akıllı bir stratejiyle maliyetleri azaltabilir” ifadelerini kullandı.
“TÃRKÄ°YE TAM DA BU NOKTADA Ä°DEAL BÄ°R KONUMDA”
Türkiye’de enerji tüketiminde maliyeti artırıcı unsurlardan önemli bir tanesinin de vergiler olduÄuna dikkati çeken ÃÄütçü, Åöyle devam etti:
“Vergiler çok aÄırdır. Rekabet gücünü çok olumsuz etkileyen vergilerdir. Ãzellikle Åimdi Kırım’da, Ukrayna’da yaÅanan krizden sonra Avrupa BirliÄi’nin enerjiye bakıÅı deÄiÅecek. Yeni kaynak ülkelerin, talep ülkelerinin ortaya çıkmasıyla enerjinin akıŠyönü deÄiÅecek. Türkiye tam bu noktada aslında ideal bir konumda bulunuyor. Ukrayna sonrası süreci mevcut hükümetin ve önde gelen Türk Åirketlerinin deÄerlendirmesi lazım.”
Türkiye’de enerji Åirketleri arasındaki yönetiÅimin zayıflıÄından yakınan ÃÄütçü, “Tüm Türk enerji Åirketlerini toplayın, toplam varlık deÄerine bakıyorsunuz, Malezya’daki bir tek petrol firmasının deÄerine ulaÅamıyoruz. Böylesine bir ülke? Enerji baÄımlılıÄı, 60 milyar dolara varan enerji ithalatı, güneÅten tutun petrole doÄalgaza, elektriÄe yatırımlar?. Ve bir Malezya Åirketi edecek varlıÄımız yok” örneÄini verdi.
“TÃRKÄ°YE’NÄ°N BU PARAYI BULMASI MÃMKÃN DEÄÄ°L”
Dünyada 2035 yılına kadar 37 trilyon dolar enerji yatırımı gerektiÄini, Türkiye içinse önümüzdeki 10 yıl için 150 milyar dolar gerektiÄini anlatan ÃÄütçü, “Bu parayı nereden bulacaksınız? Türkiye’nin devlet kaynaklarının bu parayı bulması mümkün deÄil. Ãzel sektörü zaten söyledim. Türkiye’deki tüm özel sektör enerji Åirketlerini toplasanız bir Petronas etmiyor? Nereden bulacaksınız bu parayı? Bu konuda Türkiye’nin strateji geliÅtirmesi gerekiyor” dedi.
“DOÄU KARADENÄ°Z’DE PETROL ARAMANIN ANLAMI YOK”
Türkiye’nin petrole en fazla para ödeyen OECD ülkesi olduÄunu hatırlatan ÃÄütçü, enerji yatırımlarında stratejik avantajlara dikkati çekerek Åunları kaydetti:
“Oysa biz bunu Irak’tan, Ä°ran’dan son derece ehven fiyatlara alabiliyoruz. Bir; o vergi konusuna iyi bakmak lazım. Azaltmak lazım. Ä°ki; Åu andaki piyasa hem doÄalgazda hem petrolde muazzam bir bolluk yaÅanacaÄını gösteriyor. Böyle bir ortamda Türkiye çok daha rahat kontak müzakereleri yapabilir. Daha ucuza temin edebilir. Türkiye, Ãin’in yaptıÄı gibi, Kore’nin yaptıÄı gibi çevre ülkelerde yatırım yapmalı. DoÄu Karadeniz’de 3 milyar dolar harcayıp petrol aramanın anlamı yok. Ãünkü bugün Irak’ta Kürt Bölgesi’nde bir varil petrolü 2,5 dolara çıkartıyorsunuz. Libya’da, Suudi Arabistan’da, Kazakistan’da 3 aÅaÄı 5 yukarı aynı oranlara çıkarabiliyorsunuz. Onun için Türkiye’nin bu finansal yatırım çerçevesini iyi çizip, kendi ihtiyaçları doÄrultusunda ilerlemesi lazım.”
“ÃÄ°MENTOYDU, DEMÄ°R-ÃELÄ°KTÄ°, ALÃMÄ°NYUMDU, GÄ°RMEYÄ°N BÃYLE ÅEYLERE”
Türkiye’nin enerji yoÄun endüstrilerden süratle geri çekilmesi gerektiÄini savunan ÃÄütçü, “Batının yaptıÄı gibi enerji yoÄun endüstrilerden çıkacaksınız? Daha ‘smart’ dediÄimiz, az enerji kullanan, katma deÄeri yüksek olan sektörlere kayacaksınız. Yok çimentoydu, demir- çelikti, alüminyumdu? Girmeyin böyle Åeylere. Ãünkü bunlar muazzam enerji tüketiyor. Enerji zengini ülkeler bile girmek istemiyorlar. Dolayısıyla yeniden yapılanma sürecinde her bir konu baÅlıÄının tek tek göz önünde bulundurulması lazım. Elbette yenilenebilir enerji çok önemli ama abartmamak lazım. Bugün yenilenebilir enerjinin hidroelektriÄi devre dıÅı bırakırsanız eÄer Türkiye’nin enerji karıÅımındaki payı son derece küçük” ifadelerini kullandı.
“TÃRKÄ°YE’NÄ°N ENERJÄ° BÄ°LEÅÄ°MÄ°NDE EN AZ YÃZDE 10’LUK BÄ°R NÃKLEER PAYI OLMAK ZORUNDA”
Kendisinin daha önce Uluslararası Enerji Ajansı’nda (IEA) 2050’ye iliÅkin futurist projeksiyonlar hazırladıÄını, bu tarz çalıÅmaların genellikle kaÄıt üzeinde kaldıÄını aktaran ÃÄütçü, “KaÄıt üstünde kalıyor çünkü öyle geliÅmeler oluyor ki bir anda oyun yeniden deÄiÅiyor. Bunlardan bir tanesi shale gas? Kim bilirdi 10 yıl önce Amerika’da böyle bir Åeyin çıkacaÄını. Åimdi Avustralya çıktı ortaya? Kimse Avustralya’yı hesaba katmazdı. Katar’dan bile önemli Åu anda sıvılaÅtırılmıŠdoÄalgazında (LNG)? Daha Türkmenistan, Ä°ran çıkmadı ortaya. Dolayısıyla uzun vadeli planlamalar önemli” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin nükleer enerji konusundaki tutumunu “akıllıca” bulduÄunu dile getiren ÃÄütçü, “Yani istediÄiniz kadar nükleer yandaÅı ya da karÅıtı olun biraz objektif baktıÄınızda, Türkiye gibi enerji kaynaÄı olmayan bir ülkenin enerji bileÅiminde en az yüzde 10’luk bir nükleer payı olmak zorunda” dedi.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR