Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İstanbul da Hattatlarla …
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Topkapı Sarayı’nda ve Ayasofya’da açılan Aşk-ı Nebi sergilerinin ardından İstanbul’da hattatlarla bir araya geldi.
Hattatlarla akşam yemeğinde buluşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu buluşmanın önemine dikkat çekerek, hem milletin hem de Diyanet’in hattatlara çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Sergiye katkı sağlayan tüm hattatlara teşekkür eden Görmez, “Sergilerimize yaptığınız katkılardan ve verdiğiniz eserlerden dolayı teşekkür ediyorum. Biz hep ülkemizle ve tarihimizle şöyle iftihar ediyoruz. Bize gelen konuklarımıza hat levha ya da Mushaf hediye ettiğimizde hep şu meşhur sözü söylüyoruz, ‘Kur’an Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı’. Şimdi bu sözü bize söylettirenlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.
Zaman ilerledikçe bazı estetik duyguların kaybolduğuna işaret eden Başkan Görmez şöyle devam etti:
“Bizim size ihtiyacımız var. İslam dünyası pek çok sorunu birlikte yaşıyor ve zaman ilerledikçe sanki Müslümanlar estetik zevki kaybediyorlar. Tarihin o ihtişamlı yıllarında en küçük bir noktayı ihmal etmeden her yere İslam sanatlarının en güzel eserlerini koyan ecdadın torunları olarak zaman ilerledikçe ya estetik duyguyu kaybediyoruz ya da daha sanal, yapay olan şeyleri öne çıkarıyoruz. Bunu geliştirmek için sizin sadece yazılarınıza değil, yazılarınızın arkasındaki zevk-i selime hitap eden düşüncelerinize, felsefenize ihtiyacımız var. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tedvir etmekle yükümlü olduğu cami ve mescitlerde sizin için namaz kılmak azap olabilir. Bu konuda da sizin yardımlarınıza ihtiyacımız var. Zamanında gecekondu yapılır gibi camikondular yapılmış. O camileri, mescitleri inşa edenler, o zaman zaruriyeti düşündüler. Tahsiniyatı düşünmek o zaman için erkendi. Allah onların hepsinden razı olsun. Ancak bugünün nesli camileri inşa ederken tahsiniyatı da düşünmek zorundadır. Allah’a hamd olsun önemli mesafeler katettiğimizi de düşünüyorum. Hat sanatını bireysel yapılan çalışmaların ötesinden ziyade üniversite ortamlarına taşmak gerekir. İslam sanatları sanıyorum henüz bir üniversitede fakülte halinde kurulmuş değil bildiğim kadarıyla. Bunlar üzerinde düşünmemiz gerekiyor. Hat sanatı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün önerilerinize açığız. Türkiye’deki hat sanatının geleceği, mimarideki hatlarla ilgili ve Mushaflarla ilgili önerilerinizi, yapmamız gerekenleri bize ifade ederseniz biz bundan memnuniyet duyarız, yapabileceklerimizi yaparız.”
Yemekte hattatlar adına Hasan Çelebi söz alırken, Prof. Dr. Uğur Derman da katılanlara hitaben bir konuşma yaptı. – İSTANBUL
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR