Dolar : Alış : 34.4495 / Satış : 34.5115
Euro : Alış : 36.2759 / Satış : 36.3412
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Feyzioğlu krizine Adalet Bakanı’ndan ilk açıklama

10 Mayıs 2014 - 524 kez okunmuş
Ana Sayfa » Güncel Haberler » Gündem » Feyzioğlu krizine Adalet Bakanı’ndan ilk açıklama
Feyzioğlu krizine Adalet Bakanı’ndan ilk açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun, Danıştay’ın kuruluş yıl dönüme töreninde yaptığı konuşmaya ilişkin sert bir değerlendirme yaptı.

Bozdağ, “Sayın Başkan, belli ki çatıya falan oynuyor, birtakım çatılardan bahsediliyor, üçgenden bahsediliyor, ortak adaydan bahsediliyor. Belli ki Sayın Sezer’in cumhurbaşkanı olma süreci bazı insanları etkilemiş durumda. Şimdi yeni Ahmet Necdet Sezer olmaya özenenler var, onlardan birisi de öyle zannediyorum Sayın Başkan. Çatıya da oynuyor ama çatının sağlam olmadığını ben buradan ifade etmek isterim, Sayın Başkan o çatıya fazla güvenmesin, çünkü o çatı çürük temeller üzerinde duruyor, oradan düşmesin istemem” dedi.

Afyonkarahisar’da, AK Parti’nin 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katılan Bozdağ, burada, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Danıştay’ın 146. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla çok önemli bir toplantı düzenlendiğini, Danıştay Başkanı’nın güzel bir konuşma yaptığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

“Esasında yargının içinde bulunduğu durumu değerlendiren, hem yargıya dönük eleştirileri yapan hem de dışa dönük eleştirileri belli bir çerçeve içerisinde değerlendiren güzel bir konuşma yaptı. Herkes bu konuşmadan memnun oldu ama arkasından Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın yaptığı konuşma içerisinde, Barolar Birliği’nin talepleri veya avukatların beklentileri, sorunları, idari yargının ve yargının sorunları dışında değinmediği hemen hemen hiçbir konu kalmadı. Adeta bir siyasi parti genel başkanı edasıyla konuşmalar yaptı. Daha önce benzer konuşmaları yapanlar oldu. Biz her defasında yargı görevi yapanların, konuşmalarını belli bir çerçevede olması gerektiğini ifade ettik.”

KENDİNCE HESAPLI YAPILMIŞ BİR KONUŞMA

“Maalesef Sayın Başkanın konuşmaları siyasi polemiklerle dolu, kendince hesaplı yapılmış bir konuşma” diyen Bozdağ, şunları söyledi:

“Belli ki Sayın Başkanın belli siyasi hedefleri var. Danıştay’ın bu açılış yıl dönümünü, bu hedefleri için atlama taşı olarak görmüş olabilir. Bu, kendisinin değerlendirmeleri, kendisinin takdiridir. Ama Danıştay’ın veya diğer yüksek mahkemelerin açılış yıl dönümleri, yargının sorunlarının konuşulduğu, geleceğe dönük beklentilerin dile getirildiği mekanlar olmalı. Partilerin yaptığı grup toplantıları gibi siyasal konuşmaların yapıldığı mekanlar asla olmamalı. Bugün, Barolar birliği Başkanı bir siyasal konuşma yapmıştır. Bu, fevkalade yanlış olmuştur.”

HERKESİ RAHATSIZ ETTİ

Danıştay’ın kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, ev sahibi Danıştay Başkanına konuşması için 25, TBB Başkanı için ise 15 dakika süre verildiğini anlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oraya gelen davetliler, başta Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere herkesin bir programı var. Ondan sonra gideceği yerler, programlar var. Konuşmacıların bütün bunları dikkate alması gerekir. Sayın Başkan, 1 saati aşkın bir süre konuşmuştur. Bu da bir sosyal nezaketsizliktir, kabul edilemez durumdur. Üslubun, usulün, belli nezaket çerçevesinde olması beklenir. Herkesi rahatsız etmiştir. Eminim ki o salonda bulunan herkes, bu uzun konuşmadan, içerikten ziyade rahatsız olmuştur. Bunun bir nezaketsizlik olduğunu burada ifade etmek isterim. Çünkü herkes konuşmasını belli süreler içerisinde yapmalı ve orada ev sahibi Danıştay Başkanının konuşması belli, 25 dakika sürdü. Sayın başkanın konuşmasının süresi belli, 15 dakika ama konuşmaya başlayınca uzun bir konuşma yaptı. Bunun da nezaketsizlik olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Davetlililere, saygısızlık olduğunu buradan ayrıca ifade etmek istiyorum.”

HADDİ YOKTUR! 

Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye’de bugüne kadar siyaseti kuşatmak, “Ayar vermek” isteyenin çok olduğuna işaret ederek, “Geçmişte tankları yürütenler demokrasiye balans ayarı verdiklerini düşünmüşlerdir, bunu da açıklamışlardır. Son zamanlarda görüyoruz ki kimi yargı mensupları bu eski hastalıkları yeniden hortlatmak istiyor. Herkesin bilmesi lazım ki Türkiye’nin geldiği noktada demokrasiye kimsenin balans ayarı verme hakkı ve haddi yoktur” dedi.

Yeni Türkiye’de her şeyin milletin iradesi ve arzu ettiği şekilde ilerleyeceğini vurgulayan Bozdağ, TBB Başkanı Feyzioğlu’nun, “Eski vesayetçi zihniyetin buyurgan anlayışıyla adeta üstten bir yaklaşımla siyasete ve demokrasiye ayar verme edasıyla” konuştuğunu söyledi.

GEREKENLER YAPILACAKTIR

Bozdağ, “Sayın Başkan bunu eski Türkiye’nin bir alışkanlıkları olarak herhalde algılamıyor, yeni Türkiye’de artık demokrasi üzerinde, milli irade üzerinde buyurgan bir üslupla, ayar veren üslupla konuşma devri bitmiştir. Yeni Türkiye’de bunların dönemi kapanmıştır, Sayın Başkan anlamamışa benziyor ama zaman içerisinde eminim o da bunu öğrenecektir. Artık yeni Türkiye’de hukukun gerekleri, demokrasinin gerekleri yerine getirilecektir” ifadesini kullandı.

Feyzioğlu’nun, konuşmasında pek çok siyasi konuyu, muhataplarının cevap verme imkanı yokken dile getirdiğini, aslı olmaya bilgileri gerçekmiş gibi paylaştığını, ithamlarda bulunduğunu aktarann Bozdağ, Türkiye’deki 10 binlerce avukatın içinde bulunduğu sorunlara ilişkin bir konuşma yapmasını beklediği Feyzioğlu’nun, siyasal hedefleri ve ideolojisi doğrultusunda konuştuğunu vurguladı.

Bozdağ, adli yıl açılışlarının, yargı kurumlarının kuruluş yıl dönümlerinin kişilerin ideolojilerinin dile getirildiği, siyasal hedeflere uygun konuşmalar yapılan mekanlar olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Buralar yargının, hukukun sorunlarının dile getirildiği, tespit edildiği, çözümüne dair önerilerinin söylendiği yerler olmalıdır. Ama maalesef biz Türkiye’de bunu yargı açısından hala başarmış değiliz. Yargıda açıklama yarışı döneminin kapandığını biz düşünüyoruz. Uzunca bir zamandır böyle açıklamalar yapılmıyordu ama maalesef daha önce Anayasa Mahkemesi Başkanının açıklaması, şimdi Barolar Birliği Başkanının açıklamaları ‘eski Türkiye yeniden mi hortluyor’ sorularını sordurmuştur. Ama bu soruları soranlara biz buradan açıkça ifade ediyoruz ki eski Türkiye’yi hortlatmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Eski Türkiye yoktur, yeni Türkiye vardır.”

BELKİ DE…

Yeni Türkiye’de vesayetçi, buyurgan, ayar veren, tepeden bakan anlayışın değil, milletin egemen olduğu bir anlayışın bulunduğunu, millete rağmen hareket edenlerin kendilerine yer bulamayacağını anlatan Bozdağ, şöyle dedi:

“Sayın Başkan, belli ki çatıya falan oynuyor, birtakım çatılardan bahsediliyor, üçgenden bahsediliyor, ortak adaydan bahsediliyor. Belli ki Sayın Sezer’in cumhurbaşkanı olma süreci bazı insanları etkilemiş durumda. Hatırlarsanız Sayın Ahmet Necdet Sezer, bir açılışta yaptığı konuşma nedeniyle ortak aday olarak gösterildi ve sonra Parlamento tarafından cumhurbaşkanı seçildi. Şimdi yeni Ahmet Necdet Sezer olmaya özenenler var, onlardan birisi de öyle zannediyorum Sayın Başkan. Çatıya da oynuyor ama çatının sağlam olmadığını ben buradan ifade etmek isterim. Sayın Başkan o çatıya fazla güvenmesin, çünkü o çatı çürük temeller üzerinde duruyor, oradan düşmesini istemem.”

Adalet Bakanı Bozdağ, bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan’ın tepkisinin abartılı olduğu yorumlarını değerlendirdi. Bozdağ, “Sayın Başbakanın yerine siz kendinizi koyun, ona göre bir tavır ve davranış belirleyin, Sayın Başbakanın yerinde olsaydınız…” ifadesini kullandı.

Feyzioğlu’nun kendisine verilen 15 dakikalık süreyi 1 saati aşkın uzattığını, Başbakan Erdoğan’ın da konuşmayı büyük bir sabırla sonuna kadar dinlediğini belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

“Konuşması bittiği zaman Sayın Başbakanımızın tepkisi var. Bu, haklı bir tepki. Edebi, adabı, erkanı hepimizin görmesi lazım, bilmesi lazım, ona da uyması lazım. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Genelkurmay Başkanı orada, pek çok insan davet edilmiş orada. Bu insanların ayrı programları, randevuları, bekleyenleri var, herkes kendini o zamana göre programlamış, oraya gelmiş, bir tanesi çıkıyor konuşma yapıyor, sizin bütün programlarınızı, randevularınızı altüst yapıyor. Öte yandan yargıyla alakalı olmayan pek çok konuyu getirip orada konuşuyor. Barolar Birliği Başkanı konteynerden bahsediyor, engellilerden bahsediyor, seçimden bahsediyor, cumhurbaşkanlığından bahsediyor. Bahsetmediği konu yok, el atmadığı husus yok. Allah aşkına böyle bir konuşmada her konuya el atmak Barolar Birliği Başkanına mı düşer? Burada yapılacak konuşmanın muhtevası, çerçevesini elbette biz tayin etmeyeceğiz. Ama bu yargıyla ilgili bir toplantıysa yargı ve hukuk devleti çerçevesinde değerlendirme yapması beklenir. Bu değerlendirmeleri kabul ederiz etmeyiz, eleştirileri uygun görürüz görmeyiz ama o çerçevenin içerisinde kalması herkesin beklentisidir.”

BAŞBAKAN’IN TEPKİSİ HAKLIDIR

Bozdağ, kendisinin de Barolar Birliği’nin toplantı salonunda siyaset yapmasının hoş karşılanmayacağını, kendilerinin de mahkeme salonlarında siyaset yapmaya hoş bakmadıklarını belirterek, “Sayın Başbakanımızın tepkisi haklı bir tepkidir, doğru bir tepkidir. Çünkü bu konuşmanın üslubu ve süresi, haksızlığı, ele alan konuların saptırılmış olması sabırları taşıran bir konuşma olmuştur” diye konuştu.

Bozdağ, bundan sonra gerçekleştirilecek yıl dönümü ve açılış programları için konuşma süresi veya protokol sırasıyla ilgili bir düzenleme yapmayı düşünüp düşünmedikleri soruna ise şu yanıtı verdi:

“Bu, bizim şu anda işimiz değil. Çünkü zannedersem tüzük gereği böyle bir uygulama yapılıyor ama tabii yargı organlarının kuruluş yıl dönümleri eğer siyasi partilerin konuşma yeri haline dönerse tabiu biz bu yıl dönümlerine gidip gitmeme hususunu ayrıca değerlendiririz. Çünkü biz oraya bir partinin görüşlerini dinlemeye veya bir ideolojinin saplantılarını dinlemeye veya bir yanlış anlayışı doğru gibi dikte eden anlayışı dinlemeye gitmiyoruz. Biz orada yargıyla ilgili sorunları konuşmaya ve onlara dair yetkin ağızlardan değerlendirmeler dinlemeye ve yargı görevi yapanları kutlamaya, tebrik etmeye gidiyoruz. Ama maalesef bu toplantılar eski Türkiye’de olduğu gibi yeniden siyasal ve ideolojik duruşların yansıtıldığı toplantılara dönüyor.

Bu böyle devam ederse biz, bu toplantılara elbette katılıp katılmamayı yeniden değerlendiririz. Çünkü siyaset yapıyorlarsa buyursunlar yapsınlar. Yargının siyasetin içine sokulması sokulmak istenmesi hukuk devletine verilen en büyük zarardır. Kim bunu yapıyorsa demokrasiye de zarar veriyor, hukuk devletine zarar veriyor. Yargı görevi yapanlara da zarar veriyor.”

Feyzioğlu’nun, avukatların menfaatleri konusunda çalışması halinde daha başarılı olacağına inandığını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

“Ama maalesef sadece Sayın Feyzioğlu değil daha önce de başka Barolar Birliği Başkanları olmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı mı konuşuyor yoksa Barolar Birliği Başkanı mı konuşuyor biz hep tereddüt ediyoruz. Zaman zaman İşçi Partisi’nin Genel Başkanı mı konuşuyor, Barolar Birliği Başkanı mı konuşuyor bizim hep tereddütlerimiz oluyordu. Şimdi yine aynı, bir partinin genel başkanı mı konuşuyor, yoksa Türkiye Barolar Birliği’nin, avukatların temsilcisi mi konuşuyor anlamış değiliz. Biz karşımızda konuşanların kim adına konuştuğunu bilmek isteriz. Parti adına konuşuyorsa o zaman Barolar Birliği Başkanı sıfatını bir tarafa koyacak, siyasetin içine girecek, orada görüşlerini söyleyecek biz de cevabını vereceğiz. Ama Barolar Birliği Başkanı sıfatıyla konuşuyorsa o zaman orada Barolar Birliği Başkanı gibi konuşacak. Türkiye bunu hak etmiyor. Umarım bundan sonraki süreçlerde böylesi olumsuzluklar yaşanmaz.”

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com