Dolar : Alış : 34.4642 / Satış : 34.5263
Euro : Alış : 35.9849 / Satış : 36.0497
HAVA DURUMU
hava durumu

KARAMAN

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 61 Kategoride 1416 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

MHP li Akçay: “Manisa yı Marka Kültür Kenti Yapacağız”

26 Nisan 2014 - 453 kez okunmuş
Ana Sayfa » Güncel Haberler » Siyaset » MHP li Akçay: “Manisa yı Marka Kültür Kenti Yapacağız”
MHP li Akçay: “Manisa yı Marka Kültür Kenti Yapacağız”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa’yı marka kültür şehri yapacaklarını söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, 2007 yılında hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023 yılı hedefleri arasında; Manisa’nın kültür turizminin canlandırılarak Manisa’nın marka kültür kenti olması fikrinin yer aldığını belirterek “Manisa’nın içinde yer aldığı Güney Ege Bölgesinde, termal turizm merkezleri belirlenmesi ve termal turizmin altyapı ve üstyapısının geliştirilmesine yönelik stratejilerin hayata geçirilmesi yer almaktadır. Ancak, bunlarla ilgili çalışma yapılmamıştır” dedi.

Manisa’yı marka kültür kenti yapacağız diyenlerin konuşmaktan başka bir şey yapmadığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Manisa’da otuz bine yakın tarihi eser, sergilenecek müze olmadığı için depolarda bekletilirken, Dünya Geçici Miras Listesinde yer alan Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri ziyaret eden turistler müze olmadığı için buradaki bir takım tarihi eserleri göremiyor. Büyükşehir statüsündeki Manisa’da devlet tiyatrosu dahi bulunmazken Manisa’yı marka kültür kenti nasıl yapacaksınız?”

Manisa’da Devlet Tiyatrosu olmadığını anlatan Akçay, şunları söyledi: “Manisa’ya Devlet Tiyatrosu açılmasına yönelik çabalarımıza hükümet yıllardır kayıtsız kalmıştır. Büyükşehir statüsündeki Manisa’ya hala Devlet Tiyatrosu açılmamış olması hükümetin bir ayıbıdır. 2005 yılında Salihli’ye gelerek Sard’ı ziyaret eden Kültür ve Turizm Eski Bakanı Atilla Koç da Sard’a müze yapma sözü vermişti. Ancak, 2005 yılından beri Sart Müzesi’yle ilgili bir gelişme olmamıştır. İlk hedefimiz Dünya Geçici Miras Listesine dahil edilen Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri’nin Dünya Miras Listesine eklenmesidir. Bu nedenle Sardes’de acilen müze açılmalıdır. Kula- Emir, Demirci- Hisar, Salihli- Kurşunlu, Turgutlu-Urganlı Termal bölgeleri, tarihi evleri ve sokakları, peribacalarının bulunduğu Kula’ya yapılacak turizm yatırımları teşvik kapsamına alınmalıdır.”

Manisa’nın bu kültürel ve doğal zenginliklerinin yeterince tanıtılamadığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde turizm artık deniz, kum ve güneş üçgeninden kültürel, doğal, tarihi değerlerin yaşandığı bir konjonktüre doğru kaymaktadır. Manisa bu yönlerden çok avantajlı bir konumda iken çeşitli yetersizlikler nedeniyle turizmde istenen noktaya gelememiştir. Batı Anadolu’da Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında yer alan Manisa, tarihi, doğal ve folklorik değerler bakımından zengin bir ilimizdir. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına inen kentte Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarına ait iz bulunmaktadır. Özellikle Manisa merkezi, Saruhanlı ve Osmanlı dönemi eserleri bakımından zengindir. Yine Kula kentsel Sit alanı, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir.”

Akçay, 9. Kalkınma Planı (2007-2013) hedefleri çerçevesinde Türkiye Turizm Stratejisi 2023 çalışması hazırlandığını anlatarak şunları söyledi: “Türkiye Turizm Stratejisi 2023 yılı hedefleri arasında; Manisa ilinde kültür turizminin canlandırılarak Manisa’nın marka kültür kenti olması yer almaktadır. Manisa’nın da içinde yer aldığı Güney Ege Bölgesinde, termal turizm merkezleri belirlenmesi ve termal turizmin altyapı ve üstyapısının geliştirilmesine yönelik stratejilerin hayata geçirilmesi yer almaktadır. Ancak, bunlarla ilgili çalışma yapılmamıştır.”

Akçay, Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığındaki çabaları neticesinde, 2010 yılında Manisa Mesir Festivalinin Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu’nun UNESCO ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne aday gösterilmesine yönelik bir çalışma başlatıldığını söyledi. Bu dosyanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2010 yılında UNESCO’ya sunulduğunu anlatan akçay, sözlerine şöyle devam etti: “Dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesiyle 2012 yılı Aralık ayında Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali UNESCO ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmiştir.”

Akçay, bu arada Manisa Mesir Festivaline Başbakanlık Tanıtım Fonu’ndan destek sağladıklarını anlattı.

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Manisa’nın ve Mesir’in tanıtımı kadar Türkiye’nin yurt dışı tanıtımı açısından da büyük bir fırsat olduğunu belirten Akçay, şu konulara dikkat çekti: “Ancak, UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne giren Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali organizasyonunda maddi sıkıntı yaşanmaktadır. Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu’nun görevlerinden biri de ülkemizi yurt içinde ve dışında çeşitli yönleriyle tanıtmakla görevli kuruluşların kaynaklarını artırmak, Türk kültür varlığının yayılmasını sağlamaktır. Mesir Festivalinin Başbakanlık Tanıtım Fonu tarafından desteklenmesine yönelik iki soru önergesi verdim. Başbakanlık Tanıtım Fonu yetkilileri, Manisa Mesir Festivalinin Başbakanlık Tanıtım Fonu tarafından desteklenmesine yönelik vermiş olduğumuz soru önergeleri ve yaptığımız çalışmalardan duydukları memnuniyeti ileterek Mesir Festivalini destekleme kararı aldıklarını, Manisa Mesir Festivali ile ilgili olarak bir proje hazırlanarak kendilerine iletilmesini istemişlerdir. Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bu konuyu iletmemiz üzerine Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün hazırladığı proje kapsamında Başbakanlık Tanıtım Fonu Manisa Mesir Festivaline maddi destek vermiştir.”

Sard’ı UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine dahil ettirdik

Akçay, 19 Kasım 2012 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2013 bütçe görüşmelerinde, ilk altın paranın basıldığı Anadolu Uygarlıklarının simgesi Sard Harabelerinin UNESCO Dünya Miras listesine eklenmesini teklif ettiğini hatırlattı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu talep karşısında bürokratlarına dönüp hemen çalışmalara başlanması talimatını verdiğini anlatan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca, 3 Aralık 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a soru önergesi vererek çalışmaların ne aşamada olduğunu sordum. Kültür Bakanı Günay da Sardes Antik Kentinin kültürel özellikleri nedeniyle Dünya Miras Geçici Listesine alınmasına yönelik çalışmaların planlanmakta olduğunu, Dünya Miras Geçici listesine eklenmesine yönelik dosya hazırlık çalışmalarına başlanacağını’ söyledi. Nihayetinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, 15 Nisan 2013 tarihinde Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri’nin UNESCO Dünya Geçici Miras listesinde dahil edilmesine yönelik dosyayı UNESCO Dünya Miras Merkezine sundu. UNESCO Dünya Miras Merkezi’de 18 Nisan 2013 tarihinde Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri’nin Dünya Geçici Miras Listesinde yer almasını onayladı. Yerli ve yabancı tur operatörleri seyahat planlamalarına UNESCO Dünya Miras Listesinde veya Geçici Miras listesinde yer alan tarihi, kültürel ve doğal değerleri de dahil etmektedir. Bu nedenle UNESCO Dünya Geçici Miras listesinde yer alan Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri’nin bulunduğu Salihli’ye her yıl yüzbinlerce turist gelecek, milyonlarca lira ve dolar bırakacaktır.”

Manisa’nın turizmiyle ilgili hedeflerini açıklayan MHP’li Akçay, sözlerini şöyle tamamladı: “Manisa’da otuz bine yakın tarihi eser, sergilenecek müze olmadığı için depolarda bekletilmektedir. Manisa’da tüm bu eserlerin sergilenebileceği büyüklükte bir müze gerekmektedir. Manisa Şehir Müzesi konusunda bir protokol yapılmış olmasına rağmen herhangi bir gelişme sağlanmamıştır. Manisa’da Devlet Tiyatrosu bulunmamaktadır. Manisa’ya Devlet Tiyatrosu açılmasına yönelik çabalarımıza hükümet yıllardır kayıtsız kalmıştır.” – MANİSA

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
karadaghaber.com